Tıbbi Kötü uygulamaya ilişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Hekim Sorumluluk) Bölümündesiniz

Sağlık uzmanlarının mesleklerini icra ederken yapmış olduğu hatalardan (malpraktis) ya da mesleklerini gerektiği şekilde yerine getirememelerinden ötürü, hastanın ruhsal ve/veya bedensel sağlığının bozulması ya da ölümü nedeniyle sigortalıya karşı ileri sürülecek tazminat taleplerinin teminat altına alınmasıdır.

Bilindiği üzere, Tıbbi Kötü Uygulamaya ilişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife, Talimat ve Genel şartları Resmi Gazetede yayınlanmış ve uygulamanın 30.07.2010 tarihinden geçerli olacağı belirtilmiştir.

30.01.2010 tarihli 27478 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5947 numaralı üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün çalışmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. Maddesine istinaden sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmaları zorunlu hale gelmiştir. 


UYGULAMAYA İLİŞKİN SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI
1-ürünün Resmi uygulama başlangıç tarihi 30 temmuz 2010 dur. Bu tarihten önce poliçe düzenlenmesi ve teklif verilmesi mümkün değildir.

2-Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, yaptıracakları sigorta sözleşmesinin primlerini sigortacıya veya sigorta acentesine ödedikten sonra, ödedikleri prim tutarının yarısını döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçesinden geri alır. Geri ödemeler, sigortaya ilişkin poliçe veya sigorta şirketi ya da sigorta acentesinin kaşesini taşıyan prim ödeme makbuzunun bir örneğinin ibrazı üzerine ilgili kurum tarafından en geç otuz gün içinde yapılır. 

3-özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan sigortalılar için yapılacak sigorta sözleşmesinin primleri, kurum ve kuruluşları tarafından sigortacıya veya sigorta acentesine ödenir. ödenen primin yarısı sigortalıya yansıtılır. 

4-Mesleklerini serbest olarak icra eden tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile sözleşmeli aile hekimlerinin sigorta primlerinin tamamı kendileri tarafından ödenir.

5-Poliçe teminat limiti her olayda geçerli olmak üzere 300.000.-TL.dır. Bu miktarın isteğe bağlı olarak azaltılması ya da arttırılması söz konusu değildir. 

6-Teminat tutarı maddi, manevi tazminat ve yargılama giderleri için geçerlidir. 

7-Risk gerçekleşmiş olsa dahi, olay başı azami teminat miktarı sözleşme süresi boyunca aynı kalır.

8-Poliçede herhangi bir muafiyet uygulanmayacaktır.

9-Poliçeler her sigortalı için ayrı ayrı düzenlenecektir, grup poliçesi düzenlenmeyecektir.

10-Sigorta poliçesinin düzenlenmesi, sona ermesi, risk değişikliği gibi tüm bilgiler sözleşme bazında en geç yirmidört saat içinde Sigorta Bilgi Merkezine iletilir.

11-Sigorta Bilgi Merkezi kendisine iletilen sigortalı bazındaki sözleşme bilgileri ile Sağlık Bakanlığı nezdindeki ilgili listeleri karşılaştırır ve sigorta yaptırmamış olanların listesini çıkararak Sağlık Bakanlığına ve Hazine Müsteşarlığına iletir.

12-İlk defa düzenlenecek olan poliçeler hekimlerin uzmanlık alanına gore belirlenmiş dört ayrı risk grubu için aşağıda belirtilen primlerle düzenlenecektir.Belirtilen primler net primlerdir. 

Prim Tutarları (4. Basamak)

Risk Grubu

Prim Miktarı (TL)

I. Grup

150

II. Grup

300

III. Grup

500

IV. Grup

750

13-Bir önceki yıl ya da bir önceki sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, sonraki sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirimi oranı bir üst basamağa göre belirlenir. Eğer bir önceki yıl ya da bir önceki sözleşme süresi içinde tazminat ödenmişse, sonraki sözleşme süresi içinde tazminat ödeme sayısı kadar aşağı basamak tarife uygulanır. üç ve daha fazla tazminat ödemesi için azami zamlı prim %50, üç ya da daha fazla yıl tazminat ödenmemesi durumunda azami indirim %20’dir. Sigorta süresinin bir yıldan kısa olduğu sigorta sözleşmelerinde prim indirimi uygulanmaz. 

 

İndirim / Sürprim Tablosu

Basamak

İndirimli Prim

Zamlı Prim

7

% 20

 

6

% 15

 

5

% 10

 

4

-

-

3

 

% 15

2

 

% 30

1

 

% 50

14-Sigorta primi peşin olarak ödenir.